dissabte, 8 de juny del 2019

PASTORELLA

Planta de mitja i alta muntanya amb la flor de color blau llampant i  disc central blanc. Molt bonica! Solitària i menuda. Quan s'agrupa deixa una vistosa catifa blava. Podem trobar-la fins gairebé els 3000 metres. En aquest cas hi eren presents sobre els 2300 metres d'altura. 
Ulldeter (Pirineus)

12 comentaris:

  1. Preciosa la flor, preciós Ulldeter.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Flor indicativa del Pirineu! Merci per passar-te Xavier!

      Elimina
  2. Respostes
    1. Petita i eixerida! Gràcies pel comentari, fins aviat!

      Elimina
  3. Una flor ben coneguda, que he vist molts cops, però un "nom" nou per a mi que em regales avui. Pastorella, pastorella, pastorella... em dic degustant auditivament i mentalment el regal que gaudeixo des d'ara mateix. Gràcies, Rafel!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Veig Carme que t'ha agradat el nom comú de la flor, he,he! És del gènere de les gencianes i de les primeres en florir! Gràcies a tu!

      Elimina
  4. Una flor ben bonica encara que sigui petita i veure-la en un prat com una gran catifa, ha de ser preciós...
    Saps, també hi ha un ocell que es diu pastorella, és petitó amb unes potes llargues i camina fent saltirons!
    Bona setmana, Rafel.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert hi ha un ocell que és diu igual!! Una flor ben peculiar i malauradament trepitjada pels excursionistes! Ens veiem Roser!

      Elimina
  5. Als Pirineus hi han una serie de flors increíbles i aquesta es una d'elles, preciós veure una catifa blava.
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La diversitat del Pirineu és molt amplia Montse! La pastorella (gentiana verna) també és coneguda com la genciana de primavera ja que comença a florir a finals de març. Però que cal que t'expliqui, si tu saps mol més que jo! Agraït per passar-te pel bloc!

      Elimina
  6. La "genciana" apareix en un poema meu que està localitzat al "Refugi del Pla de la Font. Alt Àneu": "...Genciana / que s'alimenta d'intempèrie". No coneixia aleshores aquest nom popular de "pastorella", tan viu i tan proper i tan expressiu. Les gencianes que jo hi vaig veure, pel setembre, tampoc no tenien aquest color blau tan intens. Eren de color rosat i també n'hi havia de blanques. Meravelloses també. Moltes gràcies per acostar-nos-les. Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La genciana és ben present en poemes i tu no has sigut menys Maria Josep. És una planta molt estimada a alta muntanya. En quant a les gencianes que vas veure a Alt Àneu possiblement i pel color que dius deurien ser la gençianeta (gentiana campestris) Moltes gràcies pel teu comentari i fins aviat!

      Elimina